Tävlingsformer i Sverige | Boxningsnytt

Boxningsnytt

Boxning och kampsport

Tävlingsformer i Sverige

Boxning har funnits med i OS program ända sedan år 1904 och här i Sverige pratar man om tre tävlingsformer vad gäller boxningen. Dessa är Proffsboxning, Diplomboxning och Amatörboxning som också ibland kallas olympisk boxning eller matchboxning.

Idag är det vanligt att träna boxning för konditionen och styrkan i hemmet eller på det lokala gymmet men för dem som vill satsa på boxningen mer professionellt tänkte vi försöka förklara de olika tävlingsformerna lite mer grundligt. Diplomboxningen är en form där boxarna får visa sin tekniska förmåga och får aldrig avgöras genom att pressa sin motståndare till att bli passiv eller genom slagkraft.

Amatörboxningen utkämpas i en ring där två boxare möts, här vinner man genom att motståndaren visar att den ger upp, knockuot, genom att få bäst poäng, att domaren stoppar matchen, att någon diskvalificeras eller lämnar walk-over. I proffsboxningen så är den ekonomiska förtjänsten den drivande kraften, man boxar med lite lättare boxningshandskar och använder inget huvudskydd. Här går aggressiviteten före passitiviteten och poängen baseras sedan på hur rena slag man har, vilken kraft man har i anfallet och i sitt försvar och även tyngden bakom slagen. Här handlar det också om dominans i ringen och den effektivitet man uppvisar i både försvar och anfall.