Konditionens betydelse | Boxningsnytt

Boxningsnytt

Boxning och kampsport

Konditionens betydelse

Löpning

Alla som någon gång sysslat med någon form utav kampsport vet hur viktig konditionen är för att man både ska klara av träningen men även i fall där tävling sker orka genom eventets alla ronder. Det spelar helt enkelt ingen roll hur stark och explosiv du är, om din motståndare inledningsvis dansar runt dig och du redan efter första ronden tappar gasen och därefter hamnar på efterkälken. Du måste med andra ord har en kondition som ger dig möjligheten att utnyttja dina andra färdigheter till fullo om du ska ha en chans att bli en mästare på matten, i ringen eller buren.

För att klara den hårda träning som krävs för att nå långt inom alla stora kampsporter är det av allra största betydelse att du på förhand, men även jäms med dina andra träningsmoment, arbetat upp en nog stark kondition för att orka med att maximera din träning överlag. Utan en nog bra fungerande kondition och återhämtningsförmåga är det omöjligt att träna i den utsträckning som krävs för att kunna vara med och konkurrera i dagens kampsportsvärld på absoluta elitnivån.

Samma sak gäller när det är skarpt läge, det vill säga under en pågående match. Det är enkelt att förstå att du inte kommer göra särskilt bra ifrån dig i ringen om du helt tappar andan. Både dina rörelser, styrka och beslutsfattande kommer i detta läge att bli lidande och chansen är stor att det blir just dina konditionsbrister som i slutändan bäddar för en förlust som annars inte skulle ha uppstått.

Att undvika

Som kampsportare är det viktigt ur ren prestationssynpunkt att inte träna för hårt för tätt in på en match. Gör du det så är det lätt att träningen får motsatt effekt och snarare håller dig tillbaka istället för att lyfta upp dig och hjälpa dig nå de resultat du eftersträvar.

Något som snabbt tar död på en bra kondition är rökning. Detta är ett faktum som många känner till, men likväl klarar många ändå inte av att sluta. En räddning för dig som på allvar vill satsa på en karriär inom kampsporten är e-cigaretten. Du slipper faktiskt majoriteten av alla de skadliga bieffekter som vanliga rökning för med sig genom att använda denna produkt och chansen är dessutom stor att du på sikt slutar att röka helt och hållet. Mycket tyder på att e-cigaretten i detta sammanhang faktiskt fungerar bättre än både nikotinplåster och nikotintuggummin.