UFC då och nu | Boxningsnytt

Boxningsnytt

Boxning och kampsport

UFC då och nu

UFC står för Ultimate Fighting Championship och det är nog ett namn som de flesta känner igen idag. De som tävlar i UFC tränar vad man brukar kalla för MMA eller Mixed Martial Arts.

MMA

Dagens UFC har ändrats väldigt mycket från sin början under 90-talet. Det första eventet hölls den 12:e november 1993 i Denver, Colorado, USA. Under denna tid fanns inte något som kunde kallas MMA istället var detta en plats där utövare av olika kampsporter mötte varandra delvis för att visa upp effektiviteten av just sin kampsport.

Som tiden gick var det dock många som började träna utanför sin egen disciplin för att bättre kunna möta olika typer av motståndare, som detta visade sig vara ett effektivt sätt att förbereda sig att tävla mot andra kampsporter än sin egen och ledde indirekt till vad skulle komma att bli dagens MMA.

Den tidiga formen av UFC hade praktiskt taget inga regler och en majoritet av staterna i USA bannlyste faktiskt UFC, något som innebar problem för dess möjlighet att utvecklas och växa. I respons till detta började ledningen införa fler och fler regler i hopp om att bannlysningen skulle lyftas på så många platser som möjligt.

UFC idag är en mycket stor sport i stora delar av världen, den 31:a januari i år höll UFC sitt 307 stora event, men de har även haft en mängd mindre event under åren. Antalet utövare har ökat lavinartat och MMA har börjat tränas även av de som inte planerar att tävla utan gör det mer som en kombination av motions- konditions- och styrketräning.

Till och med här i Sverige finns det många MMA utövare som hoppas kunna följa i svensken Alexander Gustafssons spår och ta sig in i UFC.