Boxning – historia | Boxningsnytt

Boxningsnytt

Boxning och kampsport

Boxning – historia

Boxning är en av världens ännu existerande sporter. Redan så tidigt som 2 000 år f.Kr finns det tecken som tyder på att boxning förekommit. Som sport i organiserad form kan den ha förekommit sedan 688 f.Kr då boxning för första gången fanns på det antika olympiska programmet.

Boxning förekom även i det antika Rom där den dock förbjöds i slutet av 300-talet för att sedan inte uppstå förrän i England i början av 1500-talet. Ordet boxning började dock inte användas förrän under 1700-talet. I samma veva kom även de första reglerna i form av de så kallade Broughton-reglerna, som tillkom för att skydda boxarna eftersom matcherna ofta var ganska brutala.

Under 1800-talet fortsatte boxningen att utvecklas och så småningom uppstod också den moderna boxningen så som vi känner den idag.

I början av 1900-talet började också proffsboxningen att etablera sig och utropa mästare. En av de första mästarna som blev känd på bred front var amerikanen Jack Johnson. Under 1920-, 1930- och 1940-talen blev boxningen riktigt stor framför allt i USA med namn som bland andra Jack Dempsey och Joe Louis.

Sedan dess har många stora boxare kommit och gått, från legendariska boxare som Muhammad Ali och George Foreman till nutida storheter som Vladimir Klitschko och Floyd Mayweather.